Museum De Cruquius

Cruquius
Cruquiusdijk 27
2142 ER Cruquius
Museum De Cruquius is gehuisvest in het voormalige stoomgemaal Cruquius uit 1849. Samen met de stoomgemalen "Leeghwater" en "Lijnden" pompte de Cruquius van 1849 tot 1852 het Haarlemmermeer leeg en hield het daarna de Haarlemmermeerpolder droog. Leeghwater en Lijnden werden in de loop der tijd vernieuwd, waarbij de capaciteit werd vergroot, zodat de Cruquius in 1932 overbodig werd.

De tentoonstelling


Het voormalige stoomgemaal is gebouwd in neogotische stijl: het gebouw is een ode aan de Vooruitgang, het is rijk geornamenteerd en oogt als een middeleeuws kasteel: een verdedigingswerk, maar dan tegen het water.
De museumexpositie is ingericht met audiovisuals en toont kaarten vanaf 1550 tot 1852, diverse modellen van windmolens, wateropvoerwerktuigen, polders en sluizen. Zo toont het museum hoe de mens eeuwenlang met droge voeten onder de zeespiegel trachtte te leven. Een maquette met stromend water en golfslag maakt in één oogopslag duidelijk hoe Nederland er zonder dijken zou uitzien en wat er tijdens stormvloeden gebeurt.
Er zijn bewegende stoommachinemodellen die de ontwikkeling tonen van de "vuurmachine" tot de stoommachine. Spectaculair zijn verder de demonstraties met de oudste bewaard gebleven stoommachine van Nederland: stoomgemaal "De Arkelse Dam" uit 1826.
Voor jongeren van 5 tot 16 jaar is de tentoonstelling geïntegreerd met een stuk museumeducatie: interactieve cd-rom's voor scholen, speurtochten en lesbrieven, een verkleedkist en een stoompracticum.

De machinekamer
Absoluut hoogtepunt van elk bezoek aan De Cruquius is wel de machinekamer uit 1849. Hier staat 's werelds grootste stoommachine, met een cylinder van maar liefst 3,66 meter doorsnee! Deze reusachtige machine drijft acht balansarmen aan die elk 10.000 kilo wegen en als tentakels naar buiten steken, waar ze de zuigers van acht gigantische waterpompen in werking stellen: samen brachten die ooit bij elke slag van de stoommachine 64.000 liter water omhoog!

Bezoek de website >>

  Reviews van Museum De Cruquius

  31 juli 2013

  Erg leuk om iets te leren over de inpoldering en het ontstaan van de ringvaart. Ook voor mensen uit het buitenland erg interessant. Voor kinderen vanaf een jaar of 5 heel leerzaam en indrukwekkend.

  Renate
  Renate
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.