Verfijn je zoekopdracht

Provincie:
Eigenschappen:
Categorieen:

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 416 uitjes gevonden
Borculo
Het Kristalmuseum laat je de wondere wereld van fossiele, mineralen, kristallen en edelstenen zien.
Amsterdam
In museum Geelvinck neemt u een stap terug in de tijd en waant u zich in de pracht en praal van een uniek stadspaleis aan de Keizersgracht. Lopend door de rijk gedecoreerde ontvangstzalen en stijlkamers ervaart u hoe de rijke regenten in de 18de eeuw leefden.
Werkendam
Het museum belicht de ontwikkeling die het gebied, bestaande uit de Brabantse, Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch, heeft doorgemaakt na de St. Elisabethsvloed van 1421. Die zette de hele Grote of Zuidhollandse Waard onder water waardoor naar schatting 16 dorpen blij vend van de landkaart verdwenen.
Amsterdam
Daag jezelf uit om buiten je eigen kaders te denken en doe mee met onze fotografieworkshop.
Elburg
Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Museum Elburg gevestigd.
Rotterdam
Aan de hand van één van de vier gidsdieren volg je een route door de tentoonstelling en kom je erachter waar de stadsdieren leven, wat ze eten en hoe ze zich gedragen en aanpassen aan de stad.
Lievelde
Dit museum gelegen onder aan de Lievelder Es, laat je een prachtig landleven zien met authentieke boerderijen, rosoliemolen, houtzagerij en andere ambachten.
Assen
Het is een toonaangevend museum dat jaarlijks spraakmakende tentoonstellingen organiseert over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau/Art Deco.
Amsterdam
EYE, het nieuwe filmmuseum, is sinds 2012 gevestigd in een spectaculair gebouw aan het IJ, pal tegenover station Amsterdam Centraal. Dagelijks zijn hier de nieuwste films en de mooiste klassiekers te zien. De meeste films komen uit de internationaal vermaarde EYE-collectie van ruim dertigduizend filmtitels. Sommige films komen zelfs uit 1895.
Aalten
Aaltense Musea bestaat uit twee musea en is gevestigd in drie rijksmonumentale panden aan de Markt van Aalten. De musea vertellen over het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.