Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 402 uitjes gevonden
Aalsmeer
In het Flower Art Museum staat de verbeelding van bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst centraal. Het museum is gevestigd op een bijzondere locatie in ‘bloemenhoofdstad’ Aalsmeer.
Den Helder
In het reddingsmuseum valt alles te beleven en uit te proberen zoals het ondergaan van een aanvaring in de mist en het meevaren op een reddingbootsimulator.
Utrecht
Museum Catharijneconvent heeft een uitgebreide collectie van zeer bijzondere (kunst)historische objecten vanaf de vroege Middeleeuwen tot de 21e eeuw.
Kampereiland
In en om Museumboerderij Erf 29 maak je kennis met het leven en werken op de boerderij, zoals dat ongeveer 100 jaar geleden gebruikelijk was op het Kampereiland. Het Kampereiland is een voormalige eilandengroep aan de monding van de rivier de IJssel.
Spanbroek
De collectie van het Scheringa Museum voor Realisme richt zich op (inter)nationale realistische kunst uit het interbellum en daarnaast ook op naoorlogs realisme.
Van 04-10-2019 t/m 10-05-2020
Tentoonstellingen
Amsterdam
De wereldwijde impact van smeltend ijs en stijgende zeespiegel staan dit najaar centraal in Het Scheepvaartmuseum.
Enkhuizen
Bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen beleef je het leven rondom de voormalige Zuiderzee.
Hoofddorp
Het Historisch Museum Haarlemmermeer neemt je mee op een boeiende ontdekkingsreis langs de dynamische historie van Haarlemmermeer van 1852 tot de dag van vandaag.
Rotterdam
Ooit oog in oog gestaan met een tijger? Of een potvis van 30.000 kilo zonder vlees bekeken? In Het Natuurhistorisch kan het! Maar hoe zet het museum de dieren eigenlijk op?
Heerenveen
Museum over de cultuurgeschiedenis van Zuidoost-Friesland. Een grote maquette van Heerenveen met licht- en geluidshow. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum.