Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 399 uitjes gevonden
Beers (bij Cuijk)
Met de stier naar de koe of de beer naar de zeug. Dat hoeft allang niet meer. Voortplanting kan ook via kunstmatige inseminatie (ki). Bij koeien en varkens, en ook bij paarden, schapen en geiten. Zelfs bij kippen en bijen. Hoe dat in zijn werk gaat toont het Nationaal Veeteelt Museum. En nog veel meer. Want hebt u wel eens een fantoom gezien of een sperma-orgel? Of u verwondert over de bizarre spelingen van de natuur? Over deze zaken en allerlei andere facetten van de veeteelt, zoals transplantatie van embryo's en het klonen van dieren, kunt u in dit museum heel wat te weten komen.
Apeldoorn
Het museum uit 1954 is opgericht in Den Haag, maar door de explosieve groei van de verzameling is het museum in 1984 verhuist naar Paleis Het Loo.
Maarssen
Vechtstreekmuseum (voorheen Museum Maarssen) is gevestigd in het koetshuis van de buitenplaats Goudestein en het ligt in een mooi wandelpark en aan de romantische rivier de Vecht. Het museum bestaat sinds 1995 en is voortgekomen uit de gemeentelijke Oudheidkamer: het geeft een beeld van het ontstaan van Maarssen, zijn geschiedenis en zijn inwoners en activiteiten door de eeuwen heen.
Van 30-03-2019 t/m 27-10-2019
Zeg eens AAA
Enkhuizen
In het buitenmuseum bekijk je de grootste voor publiek toegankelijke collectie van grote gapers.
Vlieland
Halverwege de Dorpsstraat in Vlieland bevindt zich het oudste pand van het waddeneiland. Het pand is kort na 1575 gebouwd. Hier is sinds 1956 het Museum Tromp's Huys gevestigd.
Jelsum
Dekemastate (of Dekema State) is een state in Jelsum. Een state is een Friese naam voor een adelijke woning. Sinds enkele jaren is de Dekema State toegankelijk voor bezoekers.
Hoorn
In Batavia 1627 VR komt de oudst bekende geschilderde kaart van Batavia uit 1627 met de allernieuwste virtual reality technieken sensationeel tot leven!
Amstelveen
Het Cobra Museum, een ontwerp van de bekende Nederlandse architect.
Bennekom
Het museum exposeert verschillende interessante collecties zoals historische voorwerpen en mechanische muziekinstrumenten. Tijdens rondleidingen wordt uitleg gegeven en worden mechanische muziekinstrumenten gedemonstreerd.
Borculo
Het Kristalmuseum laat je de wondere wereld van fossiele, mineralen, kristallen en edelstenen zien.