Het Purmerends Museum

Purmerend
Kaasmarkt 20
1441 BG Purmerend
Het Purmerends Museum is gevestigd in het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt. Dit pand werd in 1912 gebouwd door de Purmerendse bouwmeester Jan Stuyt.

Collectie
Het museum is vooral bekend om de fraaie collectie Purmerends Jugendstil Aardewerk. In de periode 1895-1907 was Purmerend een centrum voor de fabrieksmatige productie van sieraardewerk, een voorbeeld van de vernieuwingsbeweging in de kunstnijverheid. De plateelbakkerijen van Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, Jb Vet & Co en L. Huisenga maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed van ontwerpers zoals August Falise, Chris van der Hoef, Chris Lanooy en Henri Teixeira de Mattos.

Geschiedenis Purmerend
In het Purmerends Museum leer je de geschiedenis van stad en haar omgeving kennen. Van middeleeuws vissersdorp tot marktstad en groeikern. Eerst gelegen tussen de meren en later, na de droogleggingen, tussen de polders Beemster (Unesco werelderfgoed monument), Purmer en Wormer.

Purmerend in beeld
Het museum geeft met afbeeldingen, prentbriefkaarten, voorwerpen en maquettes een levendig beeld van het karakter, de bedrijvigheid en de ontwikkeling van de stad in beeld. In het museum vind je verder een presentatie gewijd aan de bekende architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, beiden in Purmerend geboren en opgegroeid. Ook tref je hier werk van de lange tijd in Purmerend werkzame graficus Jac. Jongert, een pionier in het ontwerpen van huisstijlen, zoals voor Wed. G. Oud Pz & Co te Purmerend en voor Van Nelle te Rotterdam.

Bezoek de website >>

  Reviews van Het Purmerends Museum

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  * verplichte velden