Het Kaatsmuseum

Franeker
Voorstraat 2
8801 LC Franeker
Kaatsen, voor velen in Nederland nog onbekend, is in Friesland volkssport nummer één. Er zijn overigens minstens 50 landen over de hele wereld waar wordt gekaatst. Sinds het eind van de Middeleeuwen wordt de sport in Nederland beoefend. In Friesland worden jaarlijks tussen de 1500 en 2000 wedstrijden gespeeld.

Het oudste sportmuseum
Het Kaatsmuseum is in 1972 geopend, en is daarmee het oudste sportmuseum van Nederland. In de loop der jaren is de collectie sterk uitgebreid met gewonnen prijzen en attributen van het kaatsspel.

Sinds 1995 is het Kaatsmuseum ondergebracht in de bovenverdiepingen van een eind-Middeleeuwse “stins” (stenen huis), de Camminghastins. Deze stins is een monumentaal gebouw, waarin ook de Friesland Bank is gevestigd. De kaatssport is nauw verweven met de Friese taal en cultuur.

Wat is er te zien:
• een ruimte met een uitgebreide documentatie van kaatswedstrijden, kaatsverenigingen en kaatshelden;
• een uitgebreide prijzencollectie die door de jaren heen gewonnen zijn op de belangrijke wedstrijden. Je zult versteld staan van de diversiteit aan prijzen die door de verschillende kaatsers is binnengehaald;
• een bibliotheek, met een aparte foto-afdeling;
• foto’s en prijzen van diverse wedstrijden, dames- en herenkaatsen, alsmede PC-, Freule-, Nederlandse Kampioenschappen en Internationale wedstrijden;
• uitleg van de spelregels aan de hand van een miniatuur-kaatsveld en een videopresentatie;
• dé attributen die bij het kaatsen worden gebruikt, namelijk de op ambachtelijke wijze gemaakte bal en handschoen. Door de jaren heen is er een grote verzameling van deze attributen opgebouwd.

Bezoek de website >>

    Reviews van Het Kaatsmuseum

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.