Geologisch Museum Hofland

Laren
Hilversumseweg 51
1251 EW Laren
Het Geologisch Museum Hofland is gevestigd in een voormalig huis bij het Sint Janskerkhof in Laren. Het museum dankt zijn naam aan Lucas Hofland, tijdens zijn leven een bekend amateur geoloog, die in het Gooi veel onderzoek heeft verricht. Een aantal objecten in het museum is afkomstig uit de collectie van Hofland.

Ontstaan van de aarde
Het museum toont een grote collectie mineralen, fossielen en gesteenten. De mineralen met hun schitterende vormen en kleuren geven onder andere een beeld van de rijkdom van onze aarde. Zij zijn de elementaire bouwstoffen voor alle dingen om ons heen. Fluorescerende gesteenten zijn in een donkere ruimte van het museum tentoongesteld. Door ultraviolet licht tonen de mineralen een fascinerend schouwspel.

De gesteententuin
Naast grote variatie aan gesteenten in het museum kan de bezoeker in de unieke gesteententuin de vele grote zwerfkeien, voorzien van namen, bekijken. Er zijn banken geplaats zodat men rustig zittend van de prachtige aangelegde tuin kan genieten. Op het plein staat een kunstwerk van de bekende beeldhouwer Gerard Hööweler. Het toont op schitterende wijze het innerlijk van een Migmatiet, een grote metamorfe zwerfsteen

In het atelier kan je een kijkje nemen bij het zagen en polijsten van gesteenten. Er is gelegenheid om behalve zelfgemaakte sieraden, zeer voordelig stenen, fossielen en mineralen te kopen. Hierbij is ook aan de kinderen gedacht, die dolgraag stenen verzamelen.

Tip
Combineer een bezoek aan het Geologisch museum Hofland met een wandeling over de Zuiderheide langs diverse geologische en archeologische bezienswaardigheden.

Bezoek de website >>

  Reviews van Geologisch Museum Hofland

  16 augustus 2010

  Op een zondag zijn we met het gezin op de Hilversum heide geweest en kwamen we langs het Geologisch Museum. Omdat we hier wel vaker langslopen zijn we maar eens binnen gaan kijken. Had het niet verwacht, maar het is een heel interessant museum. En vooral de kinderen hebben een geweldig dagje gehad. Ze hadden toevallig voor de kinderen iets leuks georganiseerd, waarbij ze hun eigen fosielen konden zoeken in een bak met zand. Erg interessant en leuk idee!

  Fam.  van Asten
  Fam. van Asten
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.