Generaal Maczek Museum

Breda
De La Reijweg 95
4818 BA Breda
Deze Poolse militairen brachten Nederland de vrijheid en gaven het weer de kans om het op te bouwen. Helaas waren onze bevrijders niet in staat hun eigen vaderland Polen te bevrijden en moesten zij accepteren dat hun land nog 50 jaar werd onderdrukt. In 1981 werd een stichting opgericht, met de naam "Museum Breda-Polen 1939-1945". Na een bezoek aan de tentoonstelling die de stichting in het gebouw van de St. Olof detailhandelsschool had ingericht over het aandeel van de Polen in de bevrijding van Zuid-Nederland en Breda, heeft generaal Maczek goed gevonden dat zijn naam aan een op te richten museum werd verbonden.

Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945 Generaal Maczek
In 1997 werd het museum overgebracht naar de huidige locatie t.w. Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda. De vaste opstelling van het museum toont uniformen, wapens, uitrustingsstukken, documenten, tekeningen, schilderijen, boeken en foto's die betrekking hebben op de periode van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder het aandeel van de militairen van de Eerste Poolse Pantserdivisie bij de bevrijding van Zuid-Nederland. In onze multimediaruimte kun je tijdens je bezoek aan het museum filmvoorstellingen bekijken waaronder unieke beelden van de 1e Poolse Pantserdivisie.

Exposities
In wisselende exposities (deelexposities) worden speciale personen, gebeurtenissen en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht. Entree is gratis en open elke 2e en 4e zondag van de maand van 14.00 u. tot 17.00 u.

Bibliotheek
Verder beschikt het museum over een uitstekend georganiseerde bibliotheek, die op afspraak voor iedere belangstellende toegankelijk is.

Bezoek de website >>

  Reviews van Generaal Maczek Museum

  26 november 2013

  Vindt dat er veel is verandert in die jaren. Daarom een pluim voor al die vrijwilligers die dat toch maar mooi voor elkaar krijgen.

  Albert  Bugaj
  Albert Bugaj

  26 mei 2013

  Vind het interessant, maar nog niet uitgebreid genoeg. Er ontbreekt nog zo veel! Hopelijk kan er nog veel meer informatie verzameld worden. Had heel erg gehoopt ook de naam van Jan Podsiadi er tussen te vinden. Hopelijk heb ik z'n naam goed geschreven. Jan woonde in Kalisz waar ik hem en zijn vrouw enkele malen heb bezocht. Voor Jan heb ik contact gelegd met de Poolse vereniging in Breda. Een van de mensen van zijn regiment heeft Jan bezocht. Tot mijn spijt weet ik z'n naam niet meer. Probeer nog steeds de dochter van Jan te vinden. Haar naam is Yolanta Zimmiak. Zij woonde op Saperska 9 in Kalisz en werkte als kapster. Heb nog enkele foto's. Ook van Jan's graf. Is er a.u.b. iemand die mij helpen kan Yolanta te vinden?

  A.T.  de Lange
  A.T. de Lange
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.