Gemeentemuseum

Helmond
Gemeentemuseum Helmond
Kasteelplein 1
5701 PP Helmond

Hoe het de bewoners van Helmond en het kasteel vanaf de middeleeuwen verging? Ontdek het in de kelders, waar al je zintuigen worden geprikkeld. Maak kisten open, onderzoek voorwerpen en snuif hun vreemde geuren op, luister naar verhalen en schiet met de kruisboog.

Wie weet loop je nog een oude kasteelbewoner tegen het lijf. En de toekomst van Helmond? Bepaal die zelf door een blik te werpen in de glazen bol. Speciaal voor kinderen is er een speurtocht die hun spelenderwijs van alles vertelt over de geschiedenis van de stad en het kasteel van de middeleeuwen tot nu.

Collectie Moderne en hedendaagse kunst
De collectie internationale moderne en hedendaagse kunst omvat werken vanaf 1970 tot nu. De kern bestaat uit beeldende kunst die geïnspireerd is door de alledaagse omgeving en de populaire beeldcultuur, zoals film en reclame.

Het museum verzamelt sinds 1978 (inter)nationale hedendaagse kunst. Inmiddels zijn meer dan 450 kunstwerken van zo'n 150 kunstenaars aangekocht. Het beleid richt zich op actuele kunst van veelal jonge kunstenaars. Het gevolg is een dynamische en avontuurlijke collectie, die een aantal markante recente ontwikkelingen voor het voetlicht brengt. Een keuze uit de collectie is jaarlijks te zien.

Collectie Mens en werk
Waarom kunstenaars vooral in de 19e en 20e eeuw arbeid als onderwerp kiezen, zie je in de vaste tentoonstelling 'Mens en werk'. Deze is chronologisch van opbouw en toont werken die gemaakt zijn tussen 1850 en nu.

De tentoonstelling bevat bekende namen, zoals Alma, Crane, Isaac Israels, Van der Leck, Meunier, Jan Toorop en een van de belangrijkste Nederlandse schilders van de arbeid: Heijenbrock. De collectie 'Mens en werk' is voor Nederland uniek en het is een van de weinige in Europa. De historische en artistieke waarde van deze verzameling is van grote betekenis.

Bezoek de website >>

Google Maps
Buitenkant van het museum
Toren van museum
Museumplein

  Reviews van Gemeentemuseum

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden