Flessenscheepjes Museum

Enkhuizen
Zuiderspui 1
1601 GH Enkhuizen
Nederland heeft een rijke geschiedenis op vele gebieden. De roemrijke maritieme historie is hiervan een belangrijk onderdeel. Het maritiem cultureel erfgoed is ruim vertegenwoordigd in de Nederlandse Scheepvaart musea. Echter één aspect wordt in beperkte mate onder de aandacht gebracht, namelijk scheepjes in flessen.

Zeemanskunst
Door de jaren heen heeft deze zeemanskunst haar charme behouden. Een scheepje in een fles heeft een magische aantrekkingskracht. Nog steeds wordt het scheepje door de flessenhals geloodst. De collectie van het museum omvat onder andere exemplaren uit de tijd van de vroege zeilvaart met V.O.C. schepen en windjammers, maar ook van de stoomvaart, de visserij, de walvisvaart, de koopvaardij en het reddingswezen.

Tentoonstelling
Het museum is zodanig ingericht dat een duidelijk beeld wordt verkregen van dit oude zeemanshandwerk. Naast gedetaileerde op schaal gemaakte modellen, is ook ruimte gemaakt voor uiterst simpele, bijna naïve werkstukken. Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe het toch mogelijk is dat een scheepje in een fles terecht komt. Regelmatig is een flessenscheepjesbouwer aan het werk en vertelt over zijn vaardigheden. Tijdens de permanente tentoonstelling in het Flessenscheepjes Museum zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen, welke telkens een ander facet van de zeevaart belichten.

Spuihuisje
Het Flessenscheepjes Museum is ondergebracht in het voormalige "Spuihuisje" en bevindt zich in een historisch maritieme omgeving. Het gebouw dateert uit de beginjaren van de 17e eeuw en de in het museum aanwezige sluisdeur, waarmee de in 1361 gegraven binnenhaven van de Zuiderzee kon worden afgesloten en welke nog steeds in oorspronkelijke staat verkeert, is zeker een bezichtiging waard.

Bezoek de website >>

  Reviews van Flessenscheepjes Museum

  24 augustus 2010

  Leuk maar klein museum. Vriendelijke begeleiding, misschien te vriendelijk. De moeite waard.

  R.  de Bruin
  R. de Bruin
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.