EYE, het nieuwe Filmmuseum

Amsterdam
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
Naast de vier filmzalen kunnen bezoekers ook terecht in de grote tentoonstellingsruimte, de gratis toegankelijke Basement waar films en fragmenten uit de collectie kunnen worden bekeken, de museumwinkel en het café-restaurant met terras aan het IJ.

Activiteiten
EYE heeft een verzameling films in zijn beheer die de hele filmgeschiedenis omspant: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. De internationaal gerenommeerde collectie, waaraan ieder jaar oude en nieuwe Nederlandse en buitenlandse titels worden toegevoegd, vormt de grondslag voor de vele activiteiten die EYE organiseert. Regelmatig zijn er themaprogramma's en tentoonstellingen over films en filmgeschiedenis te zien. EYE beschikt tevens over de grootste filmbibliotheek van Nederland, gevestigd in Overamstel.

Collectie
EYE beheert een collectie van tienduizenden films (ruim 60.000.000 meter), filmaffiches en honderdduizenden filmfoto's. Deze verzameling weerspiegelt de Nederlandse film- en bioscoopcultuur vanaf de beginperiode van de film tot op de dag van vandaag. Naast Nederlandse materiaal is er ook een bijzondere internationale collectie.

Conserveren en restaureren
Het conserveren en restaureren van de collectie is een belangrijke taak van EYE. Zo vereist 7.000.000 meter nitraatfilm uit de eerste helft van de vorige eeuw permanente aandacht. Dit uiterst brandbare materiaal verpulvert en moet overgezet worden op een andere drager om het voor de toekomst veilig te stellen. Ook films van recenter datum hebben bijzondere zorg nodig. Sommige dreigen als gevolg van chemische ontbinding (verkleuring en verzuring van het materiaal) verloren te gaan. EYE heeft voor zijn restauratie- en conserveringswerk een aantal prestigieuze internationale prijzen ontvangen.

Programma
In EYE is een breed scala aan films te zien: van klassiekers, kinderfilms, stille films (vaak live begeleid), documentaires en nieuwe films uit alle delen van de wereld. Ook organiseert EYE tentoonstellingen, lezingen, retrospectieven en theatrale familievoorstellingen. Deze laatste zijn een combinatie van film met toneel, muziek en andere media. Een hoogtepunt in de programmering is de Biënnale: een tweejaarlijks festival gewijd aan nieuwe filmrestauraties uit de collectie, met een prominente rol voor de muzikale begeleiding van de veelal stille films.

Bezoek de website >>

  Reviews van EYE, het nieuwe Filmmuseum

  8 maart 2011

  Toplocatie en geweldig uitstapje in het Vondelpark van Amsterdam! Na een leuke film kan je lekker bijkletsen in het bar (met slecht weer) of op het terras (met mooi weer). Het straalt gewoon rust uit en het personeel is heel vriendelijk.

  Stefan
  Stefan
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.