Drukkerijmuseum Meppel

Meppel
Kleine Oever 11
7941 BK Meppel
Juist deze demonstraties maken van het museum een levend geheel. In de expositieruimte op de begane grond vinden geregeld wisselende tentoonstellingen plaats.

Het Drukkerijmuseum Meppel
Het museum heeft een brede opzet. Het begint bij de eerste vormen van communicatie: tekens van de oermensen. Je ziet de ontwikkeling van het schrift tot en met het machinezetten in de jaren 1950. Alles wat door de eeuwen van belang is geweest voor de drukkunst zie je uitgebeeld in het museum.

Op de bovenste verdieping start de eigenlijke route. Je komt binnen via een prehistorische grot en ontdekt een aantal primitieve wandschilderingen: de eerste tekens van de mens. De hand- en voetafdrukken in het zand demonstreren de allereerste 'druktechniek'.

De ontwikkeling van deze tekens naar het uiteindelijke schrift is in woord en beeld uitgedrukt: via spijkerschrift en hiëroglyfen tot het ons zo bekende alfabet. De monnik laat zien dat het merendeel van de "vastgelegde communicatie" met de ganzenveer werd geschreven.

Via de nagebootste drukkerij van Jan Lensink anno 1714, de papierschepperij en de fotozetterij kom je in het hart van het museum. Hier zie je de zetterij, de drukkerij en de steendrukkerij. Op de benedenverdieping tref je een boekbinderij uit de periode 1930 aan.

Bezoek de website >>

  Reviews van Drukkerijmuseum Meppel

  14 april 2015

  Zeer ervaren vrijwilligers en een zeer interessant museum. Een aanrader.

  Marco  Havers
  Marco Havers
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.