Boerderijmuseum de Lebbenbrugge

Borculo
Boerderijmuseum de Lebbenbrugge
Lebbenbruggedijk 25
7271 SB Borculo

Het is nu de vraag of de Lebbinkbeek de naam ontleent aan de boerderij, of kreeg de boerderij de naam van de beek? In het eerste geval dateert de Lebbenbrugge van rond 1300, wat gezien de bouwstijl goed zou kunnen.

Boerderij
De Lebbenbrugge vervulde diverse functies zoals boerderij, herberg, tolhuis en postkantoor. De boerderij ligt aan een Hessenweg, vroeger een verbindingsspoor tussen Duitsland en Holland. Het was eigenlijk niet meer dan een karrenspoor waarlangs de Hessen, de vrachtrijders van vroeger en kooplieden trokken. Toen de Lebbenbrugge later ook herberg werd, konden de reizigers hier overnachten of even binnenwippen voor een hartversterkertje of een praatje maken met de waard. De postiljon te paard uit Zutphen werd bij de Lebbenbrugge afgelost door een andere, die via het buurtschap Zwolle richting Winterswijk ging. De brieven van en voor Borculo werden hier uitgewisseld. Een Postknecht haalde de post op van de Lebbenbrugge en bezorgde deze in Borculo en omgeving. Later, vanaf 1794, ging een postwagen van Zutphen over Lochem langs de Lebbenbrugge naar Winterswijk en de volgende dag weer terug. Er konden toen ook enige passagiers mee.

Tol
Voor het onderhoud van de weg en de brug over de Lebbinkbeek moest de gebruiker tol betalen. De Staten van Gelderland verleenden in 1679 aan de Heer van Borculo het recht om tol te heffen. De toltarieven staan nog op de voorgevel.

Bouwstijl
In 1931 lukte het de meester H.W. Heuvelstichting deze bijzondere oude Saksische boerderij aan te kopen. Het gebouw is een niet zuiver type van het Nedersaksische boerenhuis en heeft een tweeledig karakter. Het achterhuis, de deel, daterend uit rond 1400, duidt op een "Löss Hoes", een huis waarin mens en dier in één ruimte samen leven, terwijl het later, zo rond 1550, voorgebouwde dwarshuis een zuiver middeleeuwse bouwstijl heeft, die vroeger zelden op het platteland werd aangetroffen. De Lebbenbrugge is daarom van zeer bijzondere betekenis.

Doel
De koop van deze boerderij had tot doel dat het nageslacht zich een voorstelling kan maken van het leven en het bedrijf van de boerenbevolking, zoals dat in het begin van de twintigste eeuw was.

Bezoek de website >>

Het museum van buiten
Boerderijmuseum de Lebbenbrugge

  Reviews van Boerderijmuseum de Lebbenbrugge

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden