Museum Het Bolwerk

IJzendijke
Museum Het Bolwerk
Markt 28
4515BB IJzendijke

Museum Het Bolwerk toont hoe de bewoners van de Zeeuws-Vlaamse grensstreek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen. Het verhaal begint bij het Romeinse castellum in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog.

Het zwaartepunt van de collectie ligt op de Staats-Spaanse Linies, een uniek complex van vestingsteden, forten, schansen en linies. Uniek, omdat hier een deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland nog zichtbaar en tastbaar in het landschap is terug te vinden.

Bastions zonder grenzen
Deze wisselexpositie is een grensoverschrijdend project van Museum Het Bolwerk met de stad Damme (B) en de gemeente Sluis (NL).

De drie musea richten gezamenlijk de schijnwerpers op het lokale 16de / 17de-eeuws militair erfgoed. Museum Het Bolwerk brengt het algemene verhaal van de vestingbouw ten zuiden van de Schelde.

Simon Stevin
In 2020 is het 400 jaar geleden dat de beroemde vestingbouwer Simon Stevin overleed. Reden voor Museum Het Bolwerk om aandacht te besteden aan deze geniale homo universalis uit Brugge.

De expositie toont enkele wapenfeiten van het multitalent Stevin, onder andere op het gebied van vestingbouw, taal- en rekenkunde, legermeting en zijn vriendschap met Maurits van Nassau.

Switchback
In 2019 was het 75 jaar geleden dat West Zeeuws-Vlaanderen en Noordwest Vlaanderen werden bevrijd van de Duitse bezetting.

De militaire operatie ‘Switchback’ die op 6 oktober 1944 begint aan het Leopoldkanaal en op 3 november 1944 eindigt in Zeebrugge, heeft diepe sporen achtergelaten.

Bezoek de website >>

Google Maps
Het museum in Zeeland

  Reviews van Museum Het Bolwerk

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden