Museum 'Schooltijd'

Terneuzen
Museum 'Schooltijd'
Nieuwstraat 2-4
4531CW Terneuzen

Museum ‘Schooltijd’

In Museum ‘Schooltijd’ komen de verhalen van vroeger los. Ieder heeft wel een herinnering betreffende zijn schooltijd. Soms is het een leesplankje of een boekje van Pim en Mien of An en Moe. De gedachten gaan vaak uit naar een meester of een juffrouw die je leerde schrijven en lezen. Schreef jij ook wel eens 100 keer: : ”Ik moet mij netjes gedragen op school.”?

En dan die wandplaten van NOVA ZEMBLA of van de NOORMANNEN, met die spannende verhalen. Een selectie van de honderden aanwezige schoolplaten wordt via een digibord gepresenteerd.

Bij de film, die in de schoolklas uit de zeventiger jaren wordt gepresenteerd, waan je je weer op het schoolplein uit je kinderjaren. Kaatsballen, touwtje springen, bokje springen, wie kent deze spelletjes niet?

In de iconenkamer worden een aantal mensen, die van grote betekenis zijn geweest voor het onderwijs in ons land, speciaal belicht waaronder Hoogeveen, Scheepstra, Ligthart, Montessori, Fröbel en vele anderen. Niemand kent meer het rekenboek van Bartjens  (1766) maar wel het gezegde “Het klopt volgens Bartjens”, dus het is goed!

De meeste bezoekers van het Schoolmuseum zijn verbaasd over de houten schooltassen, ‘de schrijfladekes’.
In een compleet ingericht schoollokaal is een verzameling schoolbankjes te zien. Bij de lessenaar liggen de leitjes en de griffels klaar om uitgedeeld te worden.
Als we verder gaan in de tijd, ontdekken we dat meisjes soms schoolschortjes aan hadden. Ben je misschien beducht voor de plak? Hier kun je zien hoe die eruit zag en als je wilt kun je hem ook nog voelen…
Het ezelsbord heb je hopelijk nooit hoeven dragen voor de klas?

Naast de kroontjespennen, waarmee men leerde schrijven, staan de grote flessen inkt klaar om de potjes te vullen. Gelukkig zijn er nog de inktlappen die je moeder of oma voor je had gemaakt, om de pennen aan af te vegen.

Wil je zelf nog eens een poging wagen om te schrijven met de kroontjespen? Neem dan plaats in de schoolbank in de daarvoor ingerichte schrijfhoek.

In het kleuterklasje roepen de blokkendozen, de mozaïekdoosjes en de vlechtrepen met vlechtpennen veel herinneringen op.

Veel is  vastgelegd op oude schoolfoto’s. Sta je zelf nog op een schoolfoto?  In de uitgebreide fotocollectie vind je jezelf misschien terug.

Tenslotte is er de uitgebreide bibliotheek  waar bezoekers, naast de vele kinderleesboeken, ook een groot aantal methodeboekjes kunnen vinden.

Het museum houdt elk jaar een wisseltentoonstelling. In 2021 is het thema: ‘Poppenhuizen’. Een uitgebreide collectie poppenhuizen en poppen zijn tijdens deze expositie te bewonderen.

 

 

Bezoek de website >>

Google Maps
Gebouw Museum Schooltijd
Leesplankje
letterdoosje
Nog bij moeder

  Reviews van Museum 'Schooltijd'

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden