Dromenvanger maken

Thuis

Een dromenvanger (ook wel Dream Catcher genoemd) bestaat uit een ring waar een speciaal geweven 'web' tussen gespannen is. In het midden van dit web zit een gat, en onder aan de ring hangt altijd een veer. De veer vertegenwoordigt het element lucht, maar symboliseert ook het leven. Aan de randen van de ring hangen vaak ook touwtjes of reepjes leer met veren.

Wat heb je nodig?
- een ring
- wol of touw
- veren
- kraaltjes
- koper- en ijzerdraad
- tape
- optioneel: andere versieringen

Stap 1 – kies en maak de vorm
Een dromenvanger maken kun je in veel verschillende vormen en maten doen. Ik heb voor deze do it yourself (DIY) gekozen voor een basic rond model dromenvanger met knoopwerk binnenin. Ik heb de binnenkant deels geknoopt maar je kunt ook een rond lapje stof of kant bevestigen aan de ring.

Voor je begint, wikkel je de ring om met tape. Dit doe je om de ring minder ‘glad’ te maken, waardoor het draad om de ring later beter blijft zitten.

Tip: Op Pinterest kun je veel leuke inspiratie opdoen en je eigen vorm, stijl en model kiezen

Stap 2 – omwikkel de ring met draad
Vervolgens kies je een mooie kleur uit en omwikkel je de ringen. Ik heb voor deze dromenvanger ervoor gekozen om de ring te omwikkelen, maar je kunt ook een tweede (kleinere) ring aan de grote ring bevestigen en deze omwikkelen. Zo ontstaat er de vorm van een halve maan.

Stap 3 – kies een binnenkant
Zoals je kunt zien op onderstaande foto heb ik met een andere kleur draad een knoopwerk gemaakt binnen de ring. Dat doe je door de draad aan de bovenkant van de ring te kopen (1), en met diezelfde draad een paar centimeter verderop weer een knoop te maken aan de ring (2). Als je weer bij het begin punt bent, maak je halverwege het gespannen draad weer een knoop (nog steeds met hetzelfde stuk touw) (3). Zo ga je alles af, tot je bij het midden bent.

Stap 4 – maak versieringen
Veertjes zijn heel kenmerkend voor het maken van een dromenvanger, maar hou je niet teveel vast aan het standaard ontwerp. Naast veren kun je ook kraaltjes, lintjes en andere decoratie gebruiken. Kraaltjes kun je rijgen aan een stuk touw, wol of een veter, veertjes kun je aan een draadje bevestigen door wat koperdraad erom te wikkelen.

Stap 5 – je dromenvanger compleet maken
Zodra alle versieringen zijn gemaakt kun je deze bevestigen aan je dromenvanger. Dat kan zowel in het binnenste deel van de ring, als aan de onderkant. Of beide – zoals ik heb gedaan. Probeer de versieringen in het midden zo lang mogelijk te maken, en maak ze steeds iets korter links en rechts van het midden.

Vergeet ook niet om aan de bovenkant een lusje te maken, zodat je jouw zelfgemaakte dromenvanger boven je bed kunt hangen.

Tip: wissel verschillende materialen, kleuren en soorten versieringen (lint, veren, kraaltjes) af, zodat je een dromerig effect krijgt.

Bezoek de website >>

Dromenvanger maken

  Reviews van Dromenvanger maken

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  * verplichte velden

  Uitjes in de buurt