Scheepswerf de Delft

Rotterdam
Schiehaven 15
3024 EC Rotterdam
De ‘Delft’ was een oorlogsschip, een linieschip met 50 vuurmonden, waarvan de kiel in 1782 werd gelegd en dat in 1797 tijdens een zeeslag met een Engelse vlooteenheid voor de Nederlandse Noordzeekust ten onder ging. De zeeslag staat in de geschiedenis bekend als de Slag bij Camperduin.

Het wrak van de ‘Delft’ werd in 1977 – ongeveer 20 zeemijlen west van Scheveningen - bij toeval ontdekt door een Scheveningse visser. In augustus 1998 werd, onder kanongebulder, bekend gemaakt dat tot reconstructie van de ‘Delft’ was besloten om het schip een tweede leven te geven. Met zijn 63 meter lengte, zal ‘De Delft’ de grootste houten replica ter wereld zijn.

Vijf dagen per week wordt er op de Scheepswerf aan de replica en onderdelen van het 18e-eeuwse oorlogsschip gebouwd. Onder begeleiding van enthousiaste gidsen worden bezoekers rondgeleid langs alle werkplaatsen waar vaklieden aan het werk zijn. In het museale gedeelte is een prentenkabinet, een officiers- en bemanningsverblijf en vitrines met voorwerpen van het wrak, die door duikvereniging Sirene uit Den Haag in de loop der jaren opgedoken zijn. Buiten op de kade naast het ponton met houtvoorraad, zijn de contouren van het schip al duidelijk zichtbaar.

In de grote werkplaats wordt de kapiteinssloep gebouwd. Inmiddels hebben de ambachtslieden het stuurrad, nachthuis en de kaapstander van ‘De Delft’ voltooid en is er ook een historisch vuurbaken vervaardigd. Nu zijn ze begonnen aan een nieuwe uitdaging: het vervaardigen van het boegbeeld, een bijna 5 meter grote galjoensleeuw.

Voor de kinderen.
Kinderen tussen 4-12 jaar oud kunnen één van de speurtochten doen. De tochten zijn er voor 3 leeftijdsgroepen. Met een minimum aantal van 15 kinderen kan, op afspraak, het ‘kruitloper’ programma gevolgd worden. Gedurende 2 uur worden kinderen dan actief betrokken bij de vele onderdelen die te maken hebben met het bouwen van een historisch ship. Zo kunnen ze bij bijvoorbeeld een kompasnaald magnetiseren, drijfvermogen van hout testen, op oude wijze zakken takelen, etc.

Bezoek de website >>

    Reviews van Scheepswerf de Delft

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.