Kasteel de Haar

Haarzuilens
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
Het middeleeuwse huis De Haar werd in de loop van de veertiende eeuw gesticht op een hoger gelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn. Het kasteel is geheel in ere hersteld. De architectuur, interieur en tuinen alsmede de kapel en het dorp zijn volledig gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd.

Vervallen staat
Na een lange tijd in vervallen staat te zijn geweest, kwam vanaf 1890 een eind, toen de jonge eigenaar baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besloot de voorouderlijke behuizing in grootse stijl te laten restaureren. In 1892 was het zover en vonden de eerste werkzaamheden aan het kasteel plaats. In enkele jaren tijd zou met gebruikmaking van de bestaande, nog hoogopgaande, 15e eeuwse muurwerk een indrukwekkend bouwwerk verrijzen. Het resultaat is tegenwoordig voor iedereen te bezichtigen.

Luxueus kasteel
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel in Nederland. De romantische herinnering aan de middeleeuwen krijgt hier levensgroot gestalte. Het kasteel, de indrukwekkende collectie kunstschatten, het bijbehorende park en het omringende landgoed vormen een schitterende eenheid.

Interieur
Het interieur van Kasteel de Haar geeft een uniek beeld van een adellijke residentie anno 1900. De intieme sfeer is behouden gebleven omdat het kasteel nog altijd een woonfunctie heeft. Je kunt het interieur van het kasteel uitsluitend bezichtigen door deel te nemen aan een rondleiding. De duur van de rondleiding is ongeveer 1 uur.

Rijk aan Verhalen
Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes of om te trouwen, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit priv├ębezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is.

Bezoek de website >>

  Reviews van Kasteel de Haar

  10 januari 2013

  Een kasteel wat je echt moet bezoeken, al is het alleen al om de prachtige ligging met het bijbehorende dorpje, de prachtige tuinen om het kasteel heen, en het kasteel binnen zelf. Zowel in de winter als zomer een prachtig plaatje, en een extra aanrader om er met de Elf Fantasy Fair heen te gaan, deze sprookjesfiguren geven een extra dimensie aan het kasteel leven!

  Saskia
  Saskia
  Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.