De Bataviawerf

Lelystad
Oostvaardersdijk 1-9
8200 AC Lelystad
De Bataviawerf biedt een boeiende en dynamische kijk op historische scheepsbouw en scheeps-archeologie. Alleen op de Bataviawerf is het mogelijk maar liefst twee reconstructies van 17de-eeuwse schepen in één oogopslag te zien. Dat maakt de werf een bezienswaardigheid die uniek is in de wereld. De Bataviawerf geeft zo een spectaculair beeld van de 17de eeuw die juist door de scheepvaart voor Nederland een Gouden Eeuw is geweest.

Het VOC-retourschip Batavia
De Batavia is een nauwgezette en wereldberoemde reconstructie van een VOC-schip uit 1628 dat dagelijks te bezichtigen is op de werf. De oorspronkelijke Batavia is in juni 1629, met 341 opvarenden aan boord op zijn eerste reis vergaan voor de kust van West-Australië. Ronddwalen over de dekken, tussen de kanonnen en je even terugwanen in de 17de eeuw; dat kan alleen op de Batavia. De Batavia is meer dan 55 meter lang en geheel gebouwd van originele materialen. Het schip is in 1995 door HM Koningin Beatrix gedoopt en daarna te water gelaten.

De 7 Provinciën
Op dit moment wordt op historisch-ambachtelijke wijze gebouwd aan De 7 Provinciën. Dit schip was van 1666 tot 1676 hét vlaggenschip van zeeheld admiraal Michiel de Ruyter en maakte vele beroemde zeeslagen mee. De herbouw van dit oorlogsschip op de Bataviawerf is van dichtbij te volgen.

Ambachtelijke ateliers
Oude ambachten herleven in werkplaatsen zoals de beeldsnijderij. De hoofdleermeester is gestart met één van de grootste beeldsnijwerken van een schip te wereld, de spiegel van De 7 Provinciën. Sinds kort heeft de Bataviawerf er een nieuwe ambachtelijke Werfsmederij. In deze nieuwe werkplaats zal historisch ambachtelijk smeedwerk worden geproduceerd ten behoeve van de bouw van De 7 Provinciën en de verdere inrichting van het VOC-schip Batavia.Vanaf nu zijn het geklop van hamers op ijzer en de geur van smeedkolenvuur vaste elementen van de werf!

Alleen voor kinderen
Speciaal voor kinderen organiseert de werf één keer per maand op woensdagmiddag een Kindermiddag met als thema ‘Schatgraven’. Daarnaast heeft de werf een bijzonder gilde in het leven geroepen om de kinderen meer bij de activiteiten op deze locatie te betrekken. Hoe vaardig zijn kinderen in en rond de ambachtelijke scheepsbouw? Door diverse meesterproeven op de werf af te leggen, kunnen kinderen een certificaat krijgen als bewijs dat zij nu “meester zijn in de Bataviawerfgilde”. Ook is er voor de jonge bezoeker een kinderspeurtocht uitgezet, waarbij de kinderen over de hele werf, de schepen, werkplaatsen en naar het NISA worden geleid.

Het NISA/ROB
Samen met het NISA, het Nederlands Instituut voor Scheeps- en OnderwaterArcheologie vormt de Bataviawerf het Nationaal Scheepshistorisch Centrum. Hier zijn (Romeinse) scheepswrakken en een schatkamer aan vondsten te zien die meer over het schippersleven aan boord vertellen.

Bezoek de website >>

    Reviews van De Bataviawerf

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.